Zilele Culturii Media este un eveniment inițiat de Departamentul de Jurnalism și Media Digitală în 2016, întrunind o serie de manifestații academice și culturale, prin care își propune să reunească studenți, profesioniști, profesori și cercetători din domeniile media digitală, jurnalism și comunicare și să devină un forum pentru schimbul de idei și facilitarea colaborărilor profesionale.

Fiind dat contextul global actual, evenimentul s-a mutat în online, dar își păstrează structura și își propune să fie o platformă de promovare, atât a studenților cât și a departamentului.

Content++

În contextul unei piețe digitale globale care se schimbă cu mare viteză, genurile tradiționale evoluează și noi formate de conținut apar în fiecare an. Competiția Content++ adresează o provocare studenților din domeniile media, arte, jurnalism, comunicare sau chiar informatică și inginerie de a crea noi conținuturi digitale interactive inovative care să atragă interesul publicului în noi moduri.

GFMD

Materiale de la cursul Genuri și formate în media digitală (MD1)

Coordonator: lect. univ. dr. Paul Boca

Jurnalism de date

Selecție cu materialele realizate în cadrul cursului Jurnalism de date (nivel licență, anul 2)

Coordonatori: lect. univ. dr. Viorel Nistor și asist. cercet. drd. Flavia Țăran

Grafică digitală/Digital graphics

Selecția cuprinde proiectele de grafică digitală realizate de studenți prin care să demonstreze cunoașterea programelor și principiilor estetice de realizare a interfețelor digitale pentru producția media contemporană (afișe, pagini de ziare și reviste, coperți de carte, site, platforme etc.)

Comunicare vizuală/Visual Culture

Selecție de lucrări grafice realizate în cadrul cursurilor de Comunicare vizuală (nivel licență) și Visual culture (nivel master).

Coordonatori: prof. univ. dr. Elena Abrudan, lect. univ. dr. George Prundaru și lect. univ. dr. Péter Árpád

Presă scrisă/Written press

StudentPress este un site unde sunt publicate materiale de presă ale studenţilor jurnaliști din cadrul FSPAC, UBB, dar și o redacție-şcoală. Aici, colaboratorii beneficiază de feedback extins pentru fiecare articol pe care îl redactează, observaţii şi sfaturi în vederea îmbunătăţirii scriiturii lor, susţinere permanentă în vederea unei abordări cât mai profesioniste a subiectelor pe care le au în vedere.

StudentPress

Proiectul extra-curricular de scriitură non-ficțională long form.

Coordonatori: lect. univ. dr. Paul Boca, asist. cercet. drd. Alexandra Ormenișan și drd. Loredana Bertișan.

Jurnalism Maghiară

Coordonatori: conf. univ dr. Tibori-Szabó Zoltan, lect. univ. dr. Gabor Gyorffy

Producție video/Video production

Producția de conținut video este emblematică pentru Departamentul de Jurnalism și Media Digitală, prin proiectele extra-curriculare dedicate, dar mai ales prin încununarea celor mai bune producții în cadrul festivalului anual V for Visual.

V for Visual

Varianta online a festivalului studențesc de producție video non-ficțională.

Coordonator: lect. univ. dr. Constantin Trofin

Media Project

Materialele realizate în cadrul proiectului de producție video Media Project.

Coordonatori: asist. univ. drd. Alexandru Dorofte, asist. cercet. drd. Flavia Țăran

Animații

O selecție a lucrărilor realizate de studenții specializării Media digitală (anul 3) în cadrul cursului de Animație și efecte vizuale.

Coordonatori: asist. univ. drd. Alexandru Dorofte

UBB TV

UBBTV este un proiect extra-curricular care funcționează începând din anul 2010 în cadrul Studioului Media al Departamentului de Jurnalism şi Media Digitală, dezvoltat de către studenți sub îndrumarea cadrelor didactice de specialitate şi a unor profesionişti media.

Coordonatori: lect. univ. dr. Rareș Beuran, drd. Ovidiu Duță și Vasile Hotea-Fernezan.

Producție radio/Radio production

Storytelling-ul audio se reinventează in era digitală. Producția conținutului audio s-a dezvoltat și a fascinat ascultătorii de peste un secol – de la reportaje radio la podcasturi narative creative definite de oamenii de știință ca o practică culturală de producție și consum al conținutului audio digital.

Audio Storytelling

Selecție de materiale realizate în cadrul proiectului extra-curricular UBB Radio.

Coordonator: conf. univ. dr. Cristina Nistor, drd. Ovidiu Duță, drd. Alexandra Boierean.

Fotografie/Photography

În cadrul cursurilor, seminariilor și atelierelor de fotojurnalism oferite de departament, studenții sunt încurajată să creezi și mai apoi să disemineze munca lor.

Expoziția „Exerciții de Imaginație”

Expoziție virtuală Exerciții de imaginație cuprinde fotografii expuse în mediul virtual care au fost realizate de studenți ai anului I, specializarea Media digitală, în condițiile de izolare impuse de starea de urgență. Expoziția a fost transmisă live pe Facebook și l-a avut ca invitat special pe prof. Dorel Găină.

Coordonator: conf. univ. dr. Andreea Mogoș

FOCUS – Portrete în pandemie

FOCUS – PORTRETE FOTO ÎN PANDEMIE, un proiect realizat în cadrul Atelierului de Fotojurnalism cu studenţii din anul 1, Jurnalism Română.

Coordonator: lect. univ. dr. Rareș Beuran

Jurnalism Maghiară

Fotografii realizate de studenții din anul 1 de la Jurnalism Maghiară în cadrul cursurilor de specialitate.

Coordonator: lect. univ. dr. Gyorffy Gabor 

Activitate doctoranzi/Ph.D. students’ activity

Școala Doctorală de Științe Politice și ale Comunicării funcționează din anul universitar 2009-2010 și este a treia instituție cu acest profil din România. Deși foarte tânără, școala și-a câștigat un real prestigiu, prin originalitatea proiectelor inițiate sub egida ei: conferințe, simpozioane, mese rotunde, lansări de cărți, workshop-uri etc.

Hello World

Material selectat pentru expoziția internațională online Hello World.

Coordonatori: prof. univ. dr. Elena Abrudan, conf. univ. dr. Cristina Nistor.

ZILELE CULTURII MEDIA 2019

15-17 MAI

V for Visual

Festivalul Studențesc de Scurtmetraje Nonficționale

V for Visual include în selecția anuală materiale non-ficționale de scurt-metraj produse de studenți din domeniile media, jurnalism și arte ai Departamentului de Jurnalism, dar și ai altor facultăți din cadrul UBB și universități din țară. Deja la a patra ediție, festivalul include o vizionare publică a producțiilor vizuale într-una dinte sălile de cinema din Cluj-Napoca. Selecția din anii anteriori poate fi vizionată pe canalul de YouTube al festivalului.

Contact: vforvisual@fspac.ro

Media și societate

Sesiunea de comunicări a studenților: “Media și societate: Modele, reprezentări și fenomene curente” 

Sesiunea de comunicări a studenților organizată de Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării se va afla la a XIII-a ediție în 2019. Ca și în anii anteriori, acest eveniment multilingvistic unic va reuni studenți din programele de studiu în limbile engleză, română, maghiară și germană care își vor prezenta proiectele de cercetare, vor primi comentarii din partea juriului și vor putea discuta posibilități de extindere și continuare a cercetării.

Termen limită pentru propunerile de proiecte: 15 aprilie 2019 pe adresa mediasociety@fspac.ro

Persoană de contact: lect. dr. Radu Meza (meza@fspac.ro)

Competiția Content++

În contextul unei piețe digitale globale care se schimbă cu mare viteză, genurile tradiționale evoluează și noi formate de conținut apar în fiecare an. Competiția Content++ adresează o provocare studenților din domeniile media, arte, jurnalism, comunicare sau chiar informatică și inginerie de a crea noi conținuturi digitale interactive inovative care să atragă interesul publicului în noi moduri. Propunerile de proiecte sunt încurajate în următoarele secțiuni: Online Long-form Writing și Multimedia Story, Data Journalism și Information Visualisation, Interactive Storytelling și Social Media Integrated StorytellingInnovative Online Content Publishing

Proiectele se vor înscrie în competiție prin transmiterea titlului, linkului și secțiunii (dintre cele de mai sus) pe adresa contentpp@fspac.ro

Termenul limită pentru înscriere este 15 aprilie.

AUDIO STORYTELLING AWARDS

AUDIO STORYTELLING AWARDS  Student Radio Encounters

Storytelling-ul audio se reinventează in era digitală. Producția conținutului audio s-a dezvoltat și a fascinat ascultătorii de peste un secol – de la reportaje radio la podcasturi narative creative definite de oamenii de știință ca o practică culturală de producție și consum al conținutului audio digital.

Ediția 2019 a Zilelor Culturii Media propune un concurs dedicat producției audio – AUDIO STORYTELLING AWARDS – Student Radio Encounters, unde studenții sunt invitați să-și înscrie producțiile audio/radio realizate în ultimii doi ani în una din cele cinci secțiuni: știre, reportaj, interviu, podcast și producții audio inovative.

Data limită de trimitere a materialelor audio însoțite de datele de contact (nume, afilierea instituțională, email, număr telefon) și de o scurtă descriere a producției este 13 mai 2019, la adresa audio@fspac.ro

Juriul concursului va fi format din profesioniști și cadre didactice specializate în domeniu. Ceremonia de premiere va fi organizată în 16 mai 2019, ora 16, sediul FSPAC, și va găzdui și o dezbatere pe tema Industriei audio în era digitală

Conferința Jurnalism și Media Digitală

Conferința ”Journalism and Digital Media”  va găzdui o serie de prelegeri ale invitaților și workshop-uri pe tema trendurilor emergente și bunelor practici în educația, cercetarea și producția în media digitală.

Propunerile de prezentări de maxim 10 minute sub formă de abstract în limbile engleză sau română se vor transmite pe adresa jdm@fspac.ro

Termenul limită pentru transmiterea abstractului este 15 aprilie 2019.

Expoziția Națională Studențească de Fotojurnalism FOCUS

Expoziția Națională Studențească de Fotojurnalism FOCUS este un proiect ce dorește implicarea studenților din România într-un dialog despre principalele practici profesioniste din domeniul fotojurnalismului.

Expoziția are cinci secțiuni: NEWS PHOTO, STREET PHOTOGRAPHY, PHOTO STORY, PHOTO PORTRAIT, NATURE și TRAVEL.

Studenții interesați sunt rugați să transmită fotografiile realizate în cadrul unor cursuri sau proiecte extra-curriculare anterioare lunii mai 2019. Imaginile trimise trebuie să fie la dimensiunea crop 20×30 cm, rezoluția 300 DPI  și  minim 3000×2000 pixeli, și pot fi realizate cu un aparat foto sau cu un telefon mobil. Acestea vor fi însoțite de datele de contact ale studentului (nume, prenume, numele Universității, adresa de email și număr de telefon) și de explicații foto (prezentarea personajului și a poveștii din spatele imaginii).

Termenul limită de trimitere a fotografiilor: de 7 mai 2019, la e-mail focus@fspac.ro

În cadrul evenimentului va fi organizată și o dezbatere adresată studenților cu participarea unor fotojurnaliști profesioniști și ceremonia de premiere a celor mai bune fotografii expuse.

ZILELE CULTURII MEDIA 2018

-Cluj-Napoca, 18-25 Mai-

Departamentul de Jurnalism a organizat a treia ediție a Zilelor Culturii Media. Inițiată în 2016, această serie de evenimente are loc pe durata unei săptămâni și constituie un forum pentru schimbul de idei, întâlniri și colaborări între studenți, profesioniști, profesori și cercetători din media digitală, jurnalism și comunicare.

PROGRAM

ZILELE CULTURII MEDIA

25-31 mai 2017

Departamentul de Jurnalism a organizat a doua ediție a Zilelor Culturii Media înte 25 și 31 mai 2017. Inițiată în 2016, această serie de evenimente se desfășoară pe perioada unei săptămâni și își propune să reunească studenți, profesioniști, profesori și cercetători din domeniile media digitală, jurnalism și comunicare și să devină un forum pentru schimbul de idei și facilitarea colaborărilor profesionale.

PROGRAM

Comitetul de organizare: prof. univ. dr. Elena Abrudan, conf. univ. dr. Andreea Mogoș, lect. dr. Rareș Beuran, lect. dr. Radu Meza, lect. dr. Gyorffy Gabor, conf. dr. Cristina Nistor, lect. dr. Andrei Costina