Conf. dr. Cristina Nistor

Conf.univ.dr. Cristina Nistor este cadru didactic în cadrul Departamentului de Jurnalism al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării începând din 2001 și este coordonatorul liniei de studiu în limba engleză. În perioada 2006-2012 a fost purtător de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai. A obținut doctoratul în sociologie, la Universitatea Babeș-Bolyai; a absolvit masteratul în comunicare socială şi relaţii publice la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (UBB); și este licențiată în jurnalism la  Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (UBB). A desfășurat stagii de cercetare în SUA (pe durata studiilor doctorale), la Arthur L. Carter Journalism Institute de la New York University și la The Center on Organizational Innovation de la Columbia University din New York; în Belgia, la Bruxelles, la Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales (IHECS) și la Central Librabry of the European Commission; și în Germania, la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, la Institutul de Științe ale Comunicării și Media. Începând din 2007, este coordonator didactic al postului de radio UBB RADIO ONLINE. A participat la conferințe și a colaborat în proiecte în domeniul științelor comunicării și media, cu activități organizate în universități sau în instituții media (în România, Anglia, Franța, Spania, Letonia, Italia, Olanda), precum și la instituțiile europene de la Bruxelles și Strasbourg. Din proiectele europene la care a participat în echipa de coordonare locală, reținem Swim in the Digital World (2008-2010), finațat prin programul MEDIA al Uniunii Europene și proiectul paneuropean EURANET, European Radio Network, finanțat de Comisia Europeană (începând din 2009). În perioada 2003–2004 a fost redactor șef adjunct la CAMPUS UBB, Revista Universitatii Babeș-Bolyai (conținut elaborat în limbile română, maghiară, germană și engleză), iar între 1998 și 2001 a practicat jurnalismul radio la posturi de radio locale. Predă cursuri de comunicare media, jurnalism radio și comunicare europeană.

Teme propuse pentru licență

Proposed topics for BA diploma papers

JURNALISM RADIO / RADIO JOURNALISM

  • Radioul online – producție, emisie, consum, finanțare. / Online radio – production, streaming, consumption and funding.
  • Radioul public vs. radioul privat – organizare, format de program, segmente public etc. / Public vs. Commercial radio stations – structure of the program, audiences etc.
  • Radioul de nișă – format, segment de public și audiență, finanțare. / Niche radio – structure of the program, target audiences, funding.
  • Programe informative radio – știrea radio / jurnale de știri. News radio programs.
  • Reportajul radio – structură  etape de realizare, producție. / Radio feature.
  • Interviul radio – tipologii, etape de realizare. / Radio interview.

COMUNICARE CU MEDIA / MEDIA RELATIONS

  • Comunicarea cu media în mediul online. / Online media relations.
  • Strategii de comunicare media în funcție de suporturi media diferite. / Media relations usign different media channels.
  • Biroul de presă – structură, rol, activități și echipa. / Press office – structure, mission, team and specific activities.
  • Instrumente de comunicare cu media – comunicatul de presă și conferința de presă. / Media communication tools – the press release and press conference.
  • Comunicarea cu media în situații de criză. / Crisis communication.
  • Ghid de bune practici în comunicarea cu media. / Successful media relations.

JURNALISM EUROPEAN / EUROPEAN JOURNALISM

  • Strategiile de comunicare europeană – studiu de caz EUROPA NEWSROOM. / European communication strategies – Case Study EUROPA NEWSROOM.
  • Jurnalism european local – tehnici de documentare și de producție, agendă subiecte, consum, finanțare. / Local European Journalism.
  • Sfera publică europeană – Europa în discursul mediatic (din România/Europa). / European Public Sphere – Media Discourse (Romanian/European media).
  • Jurnalism european – studiu de caz EURONEWS. / European Journalism – case study EURONEWS.
  • Jurnalism european – studiu de caz EURANET. / European Journalism – case study EURANET.

 

Comunicarea mediatică reprezintă o dimensiune fundamentală a oricărei situații de criză. Industria media din ultimele decenii, marcate de un ritm fără precendent în dezvoltarea și inovația tehnologică, determină modificări semnificative la nivelul comunicării publice. Spațiul public mediatic devine, prin expunerea, utilizarea și imersiunea continuă a individului la media și la toate tehnologiile de informare și de comunicare, un mediapolis (Deuze, 2011) unde media susține și asigură experiențele și comunicarea cotidiană, iar viața trăită mai degrabă în media, decât cu media, ar putea fi considerată referința ontologică pentru studiile media din secolul 21.

Managementul de criză integrează strategii comprehensive de comunicare – de tip intern, adresând mesaje în interiorul propriei instituții sau organizații, respectiv de tip extern, cu rolul de a transmite un flux informațional corect și cuprinzător pentru presă și pentru întreaga comunitate. O criză se poate declanșa oricând, de cele mai multe ori, în mod neașteptat, iar viteza derulării faptelor poate fi copleșitoare. Din aceste motive mecanismele și instrumentele specifice comunicării de criză trebuie să fie stabilite și însușite în mod anticipat de către echipele profesioniste de comunicatori. Gestionarea unei situații de criză este o provocare pe care fiecare organizație sau comunitate o întâmpină, dar în fața căreia multe pot eșua, explică cercetătorul Timothy Coombs în volumul său intitulat Ongoing Crisis Communication: Planning, Managing and Responding.

În volumul de față sunt analizate principalele mecanisme de funcționare a presei și a comunicării media în cazurile situaţiilor de criză, demersul concentrându-se pe modul în care a fost construită mediatic ziua de 11 septembrie sau, conform denumirii consacrate din limba engleză, 9/11.