Media Convergence 2013 – International Conference

banner_mecon

Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, a organizat Conferința Internațională Media Convergence 2013. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 23-26 octombrie 2013, la sediul FSPAC, strada Traian Moșoiu nr. 71 și marchează douăzeci de ani de la înființarea studiilor de Jurnalism la Universitatea Babeș-Bolyai.

La ceremonia de deschidere au participat Prorectorul UBB Cluj, prof. univ. dr. Dan Lazăr, Decanul FSPAC prof. univ. dr. Călin Hințea, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, profesorul Roger Hamlin de la Michigan State University, prof. univ. dr Elena Abrudan.

În discursul său, primarul Emil Boc a declarat: “Sunt mândru să fiu membru al colectivului Facultății de Științe Politice și Administrative și m-a onorat invitația de a deschide Conferința internațională de jurnalism „Media Convergence” (23-26 octombrie), alături de cadrele universitare ale UBB și MSU – Michigan State University – instutuție parteneră a FSPAC de aproape 18 ani. […] Facultatea de jurnalism de la Cluj are capacitatea de a forma jurnaliști pregătiți la standarde internaționale, care să servească interesul public cu bună credință, condiții fundamentale pentru cei ce stau la baza democrației. Țin să spun încă o dată că democrația nu e un proces ireversibil iar jurnalistul are tocmai acest rol esențial într-un stat de drept – de a apăra și lupta pentru democrație”.

Invitații speciali ai evenimentului au fost: dr. Henry Jenkins, Professor of Communication, Journalism, Cinematic Arts and Education at the University of Southern California; dr. Peter Gross, Director of the School of Journalism and Electronic Media, University of Tennessee, Knoxville; dr. Juan Carlos Sánchez Illán, Profesor, Departmentul de Jurnalism și Comunicare, Universitatea Carlos III, Madrid; dr. Tudor Vlad, Assistant Director, James M. Cox Jr. Center for International Mass Communication Training and Research, and professor, Department of Journalism, Henry W. Grady College of Journalism and Mass Communication, University of Georgia.

În conferința Diversity and Democracy in the Age of Spreadable Media, prof. dr.  Henry Jenkins a prezentat felul în care cultura populară se configurează prin interpretări creative ale produselor culturii de masă datorită existenței unor mijloace de producție culturale digitale (software și hardware) accesibile publicului larg, cât și unor platforme de distribuție globale pe Internet/WorldWideWeb. Observarea mecanismelor de răspândire a artefactelor culturii populare în mediul online, dar și în alte medii devine crucială pentru identificarea de noi strategii comunicaționale ce pot fi utilizate în jurnalism, relații publice și publicitate conform conceptualizării spreadable media lansate recent chiar de invitatul special al conferinței Media Convergence.

Prof. Dr. Peter Gross a susținut conferința Breaking out of the box: The need for a reorientation in mass communication theories. Peter Gross consideră că odată cu apariția noilor tehnologii și generarea de platforme media interactive și a noilor forme de jurnalism, multitudinea de teorii în domeniile mass-mediei, culturii și societății, comunicării și tehnologiei comunicării și în domeniul jurnalismului ar trebui să fie reconsiderate. Acestea au fost conceptualizate pentru mass-media tradițională și s-ar putea să nu aibă aplicabilitate în noua realitate media, fără a fi operate modificări asupra lor. Concret, autorul articulează necesitatea unei noi abordări culturale, absentă în majoritatea teoriilor și metodelor de cercetare în studiul mass mediei și a comunicării de masă. În acest scop,  domnia sa propune investigarea cenzurii și al autocenzurii.

Profesorul Juan Carlos Sánchez Illán a susținut conferința The Teaching and Learning of Journalism in the Internet Age.  Prezentarea argumentează faptul că istoria jurnalismului ar trebui să fie nucleul educației jurnalistice în era digitală. În acest sens, textul propune să se atribuie o importanță majoră istoriei și înțelegerii acesteia, în cadrul procesului de formare al jurnaliștilor și al profesioniștilor media care studiază acest domeniu. Astfel, unul dintre obiectivele principale ale unei calificări în jurnalism poate fi asigurarea unei cunoașteri raționale și critice a prezentului, evaluarea și conștientizarea principalelor limite profesionale (politice, sociale, economice și culturale) precum și modul în care acestea au fost generate din punct de vedere istoric. Scopul principal al evidențierii rolului istoriei este acela de a crea certitudinea că următoarele generații de jurnaliști ar fi capabile să înțeleagă societatea contemporană. Astfel, studenții, în special, și mediul academic, în general, pot deveni conștienți de sinteza semnificativă a cunoștințelor acumulate, reprezentate de jurnalism sub forma unui fenomen social organic și cvasi-coerent.

Prof. univ. dr. Tudor Vlad a susținut conferinta The Impact of New Technologies on the Media Landscape and on the Journalist’s Status.  Domeniile jurnalismului și ale comunicării au fost afectate în ultimii ani de două fenomene majore: criza economică și apariția noilor tehnologii. Pentru aproape două secole, legitimitatea profesiei de jurnalist a fost rezultatul tipăririi și distribuției produselor jurnalistice prin mass-media. Profesia de jurnalist a căpătat legitimitate prin intermediul organizațiilor media la care indivizii lucrau sau colaborau. Acum, noile tehnologii au schimbat această situație și pun în discuție statutul jurnalistului profesionist. Apariția noilor comunicatori, de tipul citizen journalist, blogger și community journalist, are impact asupra profesionalizării în domeniul jurnalismului.

Conferința a fost organizată în jurul unor secțiuni tematice și dezbateri publice, combinând cercetarea științifica în domeniul convergenței media și al jurnalismului, și discuții despre experiențe și provocări întâlnite de profesioniști activi in jurnalismul scris, radio, TV și online, care trebuie să se adapteze la dinamica schimbărilor tehnologice.

Sesiunea de dezbateri organizată în dupăamiaza primei zile a conferinței Media Convergence a găzduit o discuție despre înființarea studiilor de jurnalism la Universitatea „Babeș-Bolyai” în urmă cu 20 de ani și despre rolul învățământului jurnalistic în contextul global actual. Dezbaterea a fost moderată de Vasile Sebastian Dâncu prof. univ. dr. la Universitatea București și profesor asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj. Discuția lansată de moderator a reunit personalități ale mediului academic – Vasile Pușcaș, prof. univ. dr. la  Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Ion Maxim Danciu, conf. univ. dr la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj, Cseke Peter, Pușcaș prof. univ. dr. la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj, Cătălin Baba, prof. Univ. dr. la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj și reprezentanți ai instituțiilor media – pr. dr. Bogdan Ivanov, consilier cultural, purtător de cuvânt la Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. La dezbatere au participat jurnaliști care au prezentat lucrări foarte bine documentate referitoare la  convergența media, jurnalism și politică. Adrian Anton, editor coordonator Zon@ IT TVR a prezentat conferința Smart Journalism facebook și Youtube – asemănări și mai ales deosebiri; Mihai Goțiu (Vox Publica) a prezentat Cazul Roșia Montana. Jurnalism independent, social-media și  mass-media mainstream în reflectarea revoltelor din septembrie 2013. Mihai Moga (Realitatea TV) a vorbit despre  Convergența media și competența jurnaliștilor care o pun în practică.

Conferinţa a oferit participanților ocazia să prezinte colegilor și studenților rezultatele cercetărilor în domeniul convergenței media din perspectiva practicilor academice și a celor profesionale, în contextul digitalizării formelor de comunicare și a tranziției producției de conținut dinspre instituțional spre social. Temele abordate în cadrul conferinței sunt: Convergența media și jurnalismul – perspective teoretice, Inovare și provocare în cercetarea convergenței media și a jurnalismului, Predarea convergenței media și a jurnalismului. Noile tehnologii în educație. Concret, invitații străini și români au discutat problemele cu care se confruntă jurnalismul în era digitală, modul în care jurnalismul depășește granițele tradiționale și interferează cu tehnologiile de comunicare, media participativă și efectele ei, predarea și învățarea prin intermediul platformelor mobile, aspecte etice și estetice ale implementării noilor tehnologii.

Au participat la secțiunile amintite colegi de la Facultatea de Jurnalism și Comunicare București, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Hyperion București, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu”, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea “Petru Maior” din Târgu Mureș, Universitatea „Dunarea de jos” din Galati, Universitatea „Tibiscus” din Timisoara SNSPA Bucuresti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Sapientia Cluj.

Conferința a găzduit și o secțiune dedicată prezentării rezultatelor cercetărilor studenților cu titlul: Media și societatea: modele, reprezentări și fenomene actuale. Atât prezentările din secțiunile dedicate profesorilor și cercetătorilor, cât și cea dedicată studenților au fost prefațate de întâlniri și discuții cu invitații speciali amintiți mai sus, pe marginea temei generale a conferinței,  care au antrenat pe participamți la un schimb de idei dinamic și util.

În seara primei zile a conferinței, a fost vernisată expoziția de fotografie Made in Cluj unde au expus fotojurnaliști, absolvenți ai Departamentului de Jurnalism UBB. Surpriza serii a fost un material video realizat de câțiva studenți inimoși ai Departamentului de Jurnalism care au prezentata aspecte din activitatea Departamentului în cei 20 de ani care au trecut de la înființarea studiilor de jurnalism la UBB Cluj.

Dezbaterile și prezentările s-au bucurat de prezența unui public format din profesori, cercetători, profesioniști media și studenți care au apreciat calitatea discursurilor invitaților speciali și au participat activ la discuții pe temele propuse. Audiența a fost mai largă, pentru că studenții de la Departamentul de Jurnalism au transmis în direct pe site-ul FSPAC www.fspac.ubbcluj.ro ceremonia de deschidere, aspecte de la dezbaterile publice și din panelurile specializate.